Werken met Positieve Gezondheid in Welzijn 

Trudy van der Eijk is werkzaam bij de afdeling Welzijn bij ouderenzorgorganisatie Oktober op Hoevenakkers in Waalre. Haar grote passie is bewegen op muziek. Dagelijks bedenkt ze een programma waarmee ze 24 ouderen vermaakt. We gingen met haar in gesprek over hoe zij in haar werkzaamheden bezig is met het thema ‘Positieve Gezondheid’. Ze geeft eerlijk toe dat ze er niet zo bewust mee bezig is. “Mijn doel is dat alle mensen met een vette lach op hun gezicht weggaan.”

De magie van muziek

Trudy vertelt dat de activiteit ‘Bewegen op muziek’ om veel meer draait dan alleen een achtergrondmuziekje opzetten. “We gebruiken materialen om te bewegen op muziek. Bewegen beïnvloedt de fysieke gezondheid en helpt mensen soepel en actief te blijven. Muziek draagt bij aan de mentale gezondheid. Het prikkelt de hersenen en zorgt voor ontspanning. Het programma begint en eindigt iedere dag met dezelfde warming-up en cooling down. Dit maakt het toegankelijk en voorspelbaar. Daar tussenin komen muziek, dans, beweging en spelmateriaal aan bod.  Het is een kwestie van de juiste muziekkeuzes maken en inspelen bij de mensen op gevoel en herinnering. Ik speel in op wat zij mooi vinden, dat brengt herinneringen boven.”

 

“We kijken naar waar iemand gelukkig van wordt en daar gaan we dan iets mee doen” 

Positiviteit uitstralen en ontvangen

Volgens Trudy is je houding en enthousiasme heel belangrijk. Want wat je uitstraalt krijg je terug. Ze vindt het belangrijk dat je de mensen echt kent. Ze probeert erachter te komen welke muziek de groep leuk vindt en past daar het programma op aan. “Als ik zie dat een persoon niet geniet, dan pas ik ter plekke het programma aan. Want mijn doel is dat alle mensen met een vette lach op hun gezicht weggaan.”

 Leestip: verhalen over Positieve Gezondheid op de afdeling Welzijn

Zelf aan de slag met Positieve Gezondheid? Lees de tip van Trudy

“Probeer het complete plaatje van iemand te zien. Kijk niet alleen naar die meneer die met dementie in de stoel zit. Maar ,kijk naar het hele leven wat hij achter zich heeft en probeer te achterhalen waar hij gelukkig van wordt. Als je een persoon ziet zitten die niks kan, ga dan zoeken naar wat wel kan. Laat de vaste structuur af en toe los en dan kom je erachter dat het vaak wél kan. Wanneer een persoon bijvoorbeeld niet kan jeu de boulen, denk dan verder want misschien vindt die persoon het wel leuk om naar jeu de boules te kijken of om erbij te zitten en gezelschap te hebben.
Kortom: gebruik je creativiteit en denk out-of-the-box!”

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen