Zomer-eenzaamheid bij ouderen. Zo voorkomt u het.

De zomervakantie is in volle gang. Veel ouderen verwachten in deze periode minder bezoek te ontvangen. En dat percentage ligt volgens de Rijksoverheid deze zomer nog lager dan andere zomers. Voor ouderen ligt eenzaamheid op de loer omdat veel dagactiviteiten in de zomer wegvallen.

Gelukkig zijn er tal van initiatieven en tips om eenzaamheid bij ouderen in de zomer te voorkomen. We hebben een aantal praktische tips verzamelt.

Tip om eenzaamheid bij ouderen in de zomer te voorkomen:

  1. Kent u een ouder die deze zomer alleen thuis zit? Stuur diegene een kaartje, berichtje of neem contact op via beeldbellen. Vanaf uw vakantiebestemming of zomaar omdat u aan hem/haar denkt.
  2. Bij buurthuizen, de bibliotheek of seniorenverenigingen worden vaak activiteiten georganiseerd voor ouderen. Aan welke activiteit gaat u deelnemen? Wellicht dat u een middag mee kunt doen met biljarten of aan knutselactiviteit?
  3. Is het zonnig weer? Ga er met een ander op uit. Bezoek het bos of park in de buurt tijdens een fijne wandeling. Benoem wat er in de omgeving te zien valt. Zo wordt de aandacht even weerlegt.
  4. Nodig een persoon om samen een ijsje te eten of een kop koffie te drinken. Gezellig en lekker!
  5. Is vrijwilligerswerk wat voor u? Of vindt u het fijn om met een vrijwilliger in contact te komen? In beide gevallen betekent dit vaak dat u op een vast moment gezelschap hebt. En leuke en waardevolle tijdsbesteding hebt. Informeer hiervoor bij vrijwilligersorganisaties of zorgorganisaties in uw gemeente.
  6. Er worden door heel het land verschillende uitjes of vakanties georganiseerd waar u aan deel kunt nemen. Op de website van het Ouderenfonds vindt u verschillende activiteiten voor ouderen.
  7. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gestart een heuse zomercampagne. De boodschap: ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Het is een oproep om in de vakantieperiode, extra aandacht te geven aan ouderen die zich eenzaam voelen. Op de website vindt u tal tips, informatie over eenzaamheid en promotiemateriaal.

Kent u nog een leuke initiatief om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen? Tip de redactie. Stuur een e-e-mail naar info@langerthuiskompas.nl

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen