Verhalen en wijsheden over Positieve Gezondheid op de afdeling Welzijn

Trudy van der Eijk is werkzaam bij ouderenzorgorganisatie Oktober als assistent Welzijn op Hoevenakkers in Waalre. Dagelijks bedenkt ze een programma waarmee ze 24 ouderen vermaakt. We gingen eerder met haar in gesprek over hoe zij in haar werkzaamheden bezig is met het thema ‘Positieve Gezondheid’. Alhoewel ze niet bewust bezig is met dit thema, maakt ze in de praktijk van alles mee. De mooiste verhalen en wijsheden delen we met u.

“Een man die vroeger op de vrachtwagen had gezeten wilde niet bewegen. Hij zat daar en hij bleef daar zitten. Er werd mij gevraagd: “Kun je hem aan het bewegen krijgen?”. Ik dacht dat het een verloren strijd was om dit aan hem te vragen. Daarom heb ik het op een andere manier geprobeerd. Ik vroeg aan hem wat zijn favoriete muziek was. Hij antwoordde: “Jim Reeves.” Diezelfde week heb ik iedere dag Jim Reeves gedraaid. En raad eens? Hij doet nu 6 dagen in de week mee met de activiteit: ‘Bewegen op muziek!”

Positieve Gezondheid wijsheid – Denk niet in beperkingen, maar in oplossingen.

 

“Een andere man zag het helemaal niet zitten toen hij op Hoevenakkers ging wonen met zijn vrouw. Hij moest huilen en was verdrietig. In het begin heb ik geprobeerd om hem over te halen om mee te doen met ‘Bewegen op muziek’, en dat is gelukt. Maar, ik kwam erachter dat hij in zijn verleden helemaal gek was op jeu de boules. Daarom hebben we samen een club opgericht waarmee hij nu iedere maandag gaat jeu de boulen. Dit geeft hem een lach op z’n gezicht van oor tot oor.”

Positieve Gezondheid wijsheid – Kijk naar waar een persoon gelukkig van wordt en pas de activiteit daar op aan.  

 

Tot slot nog een laatste Positieve Gezondheid wijsheid: Het lukt niet altijd om iemand aan een activiteit te koppelen. Maar ook dat is positieve gezondheid.

“Als een persoon gewoon wil zitten, dan is dat ook prima. Dat respecteren we. Ook dat moet je met rust kunnen laten.”

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen