Tips om samen met ouderen de feestdagen te vieren

Er zijn in Nederland heel wat ouderen die de feestdagen alleen doorbrengen. Het Langer Thuis Kompas verzamelt een aantal tips om ouderen een lichtpuntje te bezorgen:

 1. Stuur een kerstkaartje naar ouderen
  In heel het land zijn er tal van kerstacties, waarbij je een kerstkaart kunt sturen naar ouderen. Denk aan De Grote Kerstactie van het Ouderenfonds , Kerstkaartenactie van de website In De Buurt of het initiatief Coromapost. U kunt ook zelf een kerstkaart bezorgen bij een buurvrouw of doe een kaartje in de brievenbus bij een woonzorgcentrum. Een eenvoudige manier om ouderen een lichtpuntje bezorgen.
 2. Zing samen (kerst)liedjes
  Samen liedjes zingen verbindt. Zing samen kerstliedjes of liedjes die herinneringen ophalen. Lukt het niet om samen in één ruimte te zijn? Zingen kan heel eenvoudig op afstand via de telefoon of beeldbellen.
 3. Haal herinneringen op met leuke foto’s en filmpjes
  Het einde van het jaar is het moment om samen herinneringen op te halen. Het zorgt voor een fijn moment samen en kunnen jou en je naasten ook activeren en opvrolijken. Pak eens een (digitaal) fotoalbum of zet een filmpje op. Het is ook leuk om een aantal foto’s af te laten drukken en deze in een schrift of album te plakken. Houd wat ruimte over en noteer hier een herinnering.
 4. Ga er samen op uit
  Is het droog buiten? Ga er dan op uit met ouderen. Bezoek een goed begaanbaar park, een gezellig versiert dorpsplein, drink samen koffie en/of bezoek een plek waar u samen herinneringen kunt ophalen.
 5. Wees creatief
  De huidige coronamaatregelen laten het toe om in een klein gezelschap samen te zijn. Het moment om samen creatief bezig te zijn. Maak bijvoorbeeld samen kerstkaarten, een kerststukje, versier de kerstboom, maak samen een puzzel of speel een spelletje. Wist u dat geuren kunnen helpen om herinneringen te activeren? Bedenk welke geuren ouderen kunnen prikkelen. Misschien wel de geur van heerlijke versgebakken koekjes? Leuk om samen te versieren en op te eten!
 6. Sluit aan bij een (online) activiteit in de buurt
  Ouderen die zich eenzaam voelen tijdens de feestdagen en daar verandering in willen brengen, kunnen informeren in hun buurt of daar initiatieven zijn. Denk aan wandelgroepen, creatieve activiteiten of informatieve bijeenkomsten. Deze activiteiten worden georganiseerd door lokale bibliotheken, KBO-PCB organisaties, vrijwilligersorganisaties en gemeenten. Zij zullen rekening houden met de coronamatregelen.
 7. Krijg advies via Het Kompas
  Bent u er nog niet helemaal uit waar u of uw ouder behoefte aan heeft? Beantwoord dan de vragen in Het Kompas van het Langer Thuis Kompas. Aan de hand van een aantal vragen maakt u de hulpvraag concreet. Het antwoord is een aansluitend advies van hulpmiddelen en diensten. Nieuwsgierig geworden? Start Het Kompas.

De gezondheid van elke persoon staat uiteraard voorop. Bekijk de huidige coronamaatregelen van de Rijksoverheid.

De artikel is geïnspireerd op inhoud van de website Dementie.nl

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen