Gedragsverandering, het verhaal van Claudia van der Hoven

In de omgang met een persoon met dementie kan het voorkomen dat hij/zij verward is. Het is dan van belang om zelf rustig te blijven en mee te gaan in de belevingswereld. Vermijd hierbij discussies over feiten, maar probeer een veilig gevoel te geven. Claudia van der Hoven, wiens schoonmoeder dementie heeft, vertelt hieronder hoe ze naar aanleiding van deze tip ervoor kon zorgen dat er minder discussies ontstonden.

Claudia vertelt: “Vanuit de zoon-moeder dynamiek ontstond er geregeld discussie (naast de liefde en de humor die ze delen). Moeder kon erg stellig en star zijn en zoon eigenlijk ook.

Naarmate de dementie vorderde plaatste zoon haar gedrag of opmerkingen vaak binnen dat perspectief. Heel begrijpelijk, maar in wezen kon ze niet anders. Ze werd erg vergeetachtig en juist haar eigenwijsheid gaf haar houvast en structuur.

Naar aanleiding van de tips in de dementiewijzer hebben zoon en ik besproken dat hij beter kon proberen mee te bewegen, discussie vermijden, wat maakte het uit? Dat scheelde ontzettend veel strijd. Het vraagt wel veel energie om iedere keer mee te bewegen. Natuurlijk kom je er soms ook niet onderuit om de realiteit te verwoorden.”

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen