Tip 1. Ga uit van wat wel kan, het verhaal van Claudia van der Hoven

Het is van belang om bij personen met dementie uit te gaan van wat er nog wel kan. Dit is per persoon verschillend en het is daarom dus essentieel om dit niet zelf in te vullen, maar te gaan ontdekken. Waardering geven voor wat er goed gaat zorgt voor het behoud van eigenwaarde en geeft de persoon met dementie een fijn gevoel. Probeer daarnaast zo onopvallend mogelijk te corrigeren en accepteer dat misschien niet alles hoeft te kloppen. Claudia van der Hoven heeft dit van dicht bij meegemaakt met haar schoonmoeder. In het onderstaande verhaal vertelt zij hier meer over.

“Het proces van dementie is bij mijn schoonmoeder op diverse manieren stap voor stap heel duidelijk zichtbaar geworden in de loop van de jaren. Er kwam een moment waarop ze niet meer de energie had om te poetsen en om de tuin bij te houden. Ook was ze niet zo uithuizig meer. Vroeger had ze veel gebreid. Dus daar sloten we op aan. “Moeder, mijn sokken zijn versleten. Kun je sokken voor mij breien?”

Zo gezegd zo gedaan.

Samen hebben we wol gehaald en zijn gaan breien. De hak was moeilijk, maar het lukte wel. Na een groot aantal sokken te hebben gebreid, lukte het niet meer. We maakten er beenwarmers van. Een soort van langgerekte sok zonder die lastige hak. Heel veel setjes beenwarmers verder, werd het rondbreien met 4 naalden moeilijk. Toch wilde ze graag blijven breien. Het leidde tot frustratie en verdriet.

Het werden enorme lange lekkere dikke wintersjaals. Mijn kast en die van de buren en kennissen puilen er mee uit. Op een dag was ze opnieuw erg verdrietig, want ze wist niet hoe het kwam maar ze moest iedere keer opnieuw beginnen met breien. Toen werden het kleine vierkante lapjes. Zij maakte er babydekentjes van in haar hoofd.

Helemaal goed.”

Label: ,

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen