Samenwerkende zorgorganisaties ontwikkelen unieke Virtual Reality-beleving voor bewustwording van dementie

Beelden afkomstig uit VR-beleving ‘Het bedreigde ik’ eigendom  van Stichting Into D’mentia  / © Sem Wijnhoven/DCI Media via  ed.nl 

Elf Verpleeg -en Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties* in Zuidoost-Brabant zochten vanuit het Ontwikkelplan Voorliggend Veld de samenwerking op met Stichting Into D’mentia, De Wever/Thebe en Beek en Bos. Zij ontwikkelden, en implementeren momenteel, de unieke interactieve Virtual Reality-beleving ‘Het bedreigde ik’ bedoeld om naasten bewust te maken van de impact van het eigen gedrag op mensen met dementie.

Eind oktober zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst bij kartrekker Joris Zorg twintig VR-brillen uitgereikt aan de zorgorganisaties. Voorafgaand zijn veertig zorgmedewerkers getraind via de module ‘Train-de-trainer’. Op deze manier kunnen zij andere zorgmedewerkers die met mantelzorgers en familie werken trainen om de beleving in te zetten.
De komende periode gaat elke zorgorganisatie aan de slag met de implementatie en borging van de VR-beleving. Het delen van kennis en ervaringen maakt een belangrijk onderdeel uit van het Ontwikkelplan Voorliggend Veld. In november komen daarom de aangesloten zorgorganisaties bij elkaar om kennis en ervaringen over de implementatie met elkaar uit te wisselen.

Van zorgvraag naar inzichten in eigen gedrag

De VR-beleving is geen gadget op zich. Het is een middel dat zorgmedewerkers kunnen inzetten wanneer zij merken dat er bij familie vragen spelen over het gedrag van personen met dementie. Belangrijke onderdelen van de beleving zijn de voor- en nagesprekken. In het voorgesprek wordt de zorgvraag van naasten besproken met de zorgmedewerker. In het nagesprek wordt de impact van de beleving en mogelijke inzichten besproken.

De beleving is gericht op de thuissituatie en bevat herkenbare situaties voor mantelzorgers en naasten. Zodra je als persoon start met de beleving stap je vanuit een 360° perspectief in de wereld van iemand met dementie. Een stem neemt je mee en vraagt je de twee controllers – ‘jouw virtuele handen’ – te bedienen. Je zet de bril op en staat voor ‘jouw huis’. Je wilt naar binnen. Weet jij nog waar je jouw sleutels hebt gelaten?

 

*Vanuit het Ontwikkelplan Voorliggend Veld werken de volgende VVT-organisaties samen: Joris Zorg (kartrekker), Oktober, Vitalis, Sint Anna Klooster, Amaliazorg, Anna Zorggroep, Valkenhof, Archipel, ZuidZorg, de Zorgboog en Savant zorg.

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen