Werken met Positieve Gezondheid in Ergotherapie  

Dit keer gaan we in gesprek met Willemien Louwers over het thema Positieve Gezondheid. Ze vierde recent haar 12,5 jarige jubileum als Ergotherapeut bij ouderenzorgorganisatie Oktober en is werkzaam op de zorgafdelingen, eerste lijn en in werkgroepen.
Als cliënten een beperking ervaren in het dagelijks handelen en er een vraag over hebben, dan duikt zij erop om het op te lossen. Op papier heeft deze manier van denken raakvlakken met Positieve Gezondheid. Wij zijn benieuwd naar haar ervaringen uit de praktijk.

Geen dag hetzelfde

Tijdens het uitvoeren van haar werkzaamheden heeft Willemien te maken met veel verschillende disciplines. Ze werkt nauw samen met andere zorgprofessionals als de verzorging, psycholoog, de fysiotherapeut, en heeft veel contact met gemeenten, verenigingen en dienstverlenende organisaties over aanvragen. “Geen dag is hetzelfde: van de verwijzingen en de vragen die je binnen krijgt, de observaties die je doet, de evaluaties met mensen, de contacten met leveranciers, met instanties of gemeentes, terugkoppelingen met families. Alles loopt eigenlijk vanzelf. Totdat er een spoedje binnenkomt, haha”

Ik denk dat je positief in het leven kan staan en een positieve gezondheid kan hebben door prettig in je vel te zetten, de dag en ook jezelf als nuttig en waardevol te ervaren.

Coach in gedragsverandering

Voor haar cliënten heeft Willemien verschillende petten op, daarin wisselt ze van behandelaar, adviseur, begeleider naar coach in gedragsverandering. “Als iemand last heeft van zijn huid bij zijn billen, niet meer kan lopen en heel de dag in zijn rolstoel zit, dan adviseer ik die persoon om ’s middags even te gaan liggen.” Met dat advies is niet iedereen het direct eens. “Er zijn dan personen die reageren met: “Ik heb heel mijn leven nog nooit ’s middags op bed gelegen, wat zou ik nu toch ineens ’s middags op bed gaan liggen?” Op dat moment is Willemien een coach voor iemand. “Ik ga met iemand de voor -en nadelen afwegen en bekijken wat dat in kan houden.” Ze geeft toe: “Als ergotherapeut adviseer ik soms wel dingen, wat vanuit ergotherapeutisch oogpunt het best zou zijn, maar soms moet ik me na een gesprek met de cliënt er bij neerleggen dat de cliënten voor een andere aanpak kiest.”

Streven naar een positief leven voor cliënten

Willemien bekend dat ze tijdens haar werkzaamheden niet bewust bezig is met het thema Positieve Gezondheid.  Samen met haar collega’s streeft ze naar een positief leven voor cliënten. “Ik denk dat dat heel belangrijk is. Ik denk dat je positief in het leven kan staan en een positieve gezondheid kan hebben door prettig in je vel te zetten, de dag en ook jezelf als nuttig en waardevol te ervaren.” Vanuit de ergotherapie benaderd Willemien deze manier van denken door in te gaan op de vragen die cliënten hebben over voor hun betekenisvolle behandelingen.” Dat kan in de kleinste dingen zitten.
“Het kan zijn dat een cliënt zegt: ‘Ik heb altijd graag boeken gelezen en ik kan mijn boeken niet meer vasthouden of mijn ogen worden slechter.’ Wij gaan dan kijken hoe die persoon toch weer verhalen in zich kan opnemen. Op welke manier dan ook. Bijvoorbeeld door deelname aan verenigingen die boeken voorlezen, het aanschaffen van een luisterboek, of een leesstandaard. Noem maar op. In eerste instantie kijken we als ergotherapeuten wel om dingen te herstellen en te trainen. Voor een groot deel van onze doelgroep geldt dat er een beperking is. Daarom vroegen wij ons af: Wat zijn dan de mogelijkheden om toch te blijven doen wat deze cliënt altijd graag gedaan heeft? “

Zelf aan de slag met Positieve Gezondheid? Lees de tip van Willemien.

“Ga als professional (nog meer) het gesprek aan met de cliënt en familie. Zo achterhaal je wat voor die cliënt betekenisvol is om hem of haar een positieve gezondheid te laten ervaren. Vraag bijvoorbeeld aan familie hoe zij vinden dat het met hun naasten gaat? Wat willen zij nog en wat vinden zij belangrijk? Daarna kun je aangeven wat jij als zorgprofessional belangrijk vindt en wat jij merkt. Dat zijn soms moeilijke gesprekken. Ik ben ook niet altijd de leuke therapeut. Maar, alleen zo kan ik achterhalen wat voor die cliënt betekenisvol is om hem of haar een positieve gezondheid te laten ervaren.”

 

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen