Positieve gezondheid in de palliatieve zorg – deel 1

Ter nagedachtenis aan Marianne van Bendegom, Verpleegkundige van het eerste uur bij Hospice Merefelt. Marianne heeft veel voor gasten, families en haar collega’s betekend. Daarom delen we graag deze blog waarin Marianne haar ervaringen over haar werk in de hospice heeft gedeeld.

We spraken Marianne van Bendegom, specialist verpleegkundige op de hospice-afdeling van Oktober, over het thema positieve gezondheid. Tien jaar geleden heeft ze samen met een aantal collega’s de hospice opgebouwd. Nu blikt ze met ons terug op de afgelopen tien jaar, en hoe positieve gezondheid haar werk heeft beïnvloed.

De rol van hospice

Voordat Marianne bij de hospicezorg betrokken raakte, heeft ze op de somatische verpleegafdeling gewerkt. Hier kreeg ze al te maken met cliënten die overleden. Toch was dit heel anders dan bij de hospice: “Hier komen de mensen om te overlijden, dus dat is een hele andere doelgroep. Maar anders dan wat de meeste mensen denken, staat het hier echt in het teken van het leven. Niet in het teken van dat mensen doodgaan, maar: maak er wat van, zolang het nog kan. En dat zit hem in de kleine dingetjes hoor, bijvoorbeeld een bloemetje bij het ontbijt neerzetten, of wil iemand vanmorgen gewassen worden, of gaat iemand liever vanavond in bad? Die flexibiliteit vind ik heel belangrijk om erin te houden.”

Gezondheid op een hospice

Omdat de palliatieve zorg niet gericht is op het genezen van mensen, is er een bredere kijk op gezondheid nodig. Gezond zijn betekent op de hospice niet dat men geen gezondheidsproblemen heeft, maar hangt af van hoe men met deze beperkingen omgaat. “Gezondheid betekent hier dat je kan doen wat je wil doen, en zijn wie je wil zijn. Binnen alle beperkingen die je hebt. Oké, kun je niet meer lopen naar het toilet? Dan brengen we jou bij het toilet. Wil iemand voor zichzelf kunnen zorgen? Dan zorg je dat ze dit zoveel mogelijk kunnen doen. Komen de kleinkinderen dan op bezoek? Dan neem je de zorg van mensen over, zodat ze energie overhouden voor de kleinkinderen. Eigen regie, dat staat hier wel echt in hoofdletters.”

Daarnaast staat het genieten van het leven centraal. “Juist doordat je hier werkt, besef je je heel erg dat het leven eindig is en dat er soms ook op jongere leeftijd, veel jongere leeftijd, een einde kan zijn. Dus we zijn wel feestneuzen wat dat betreft, we zijn heel erg in voor een feestje. En een moederdag of vaderdag, dat maken we toch net een beetje extra gezellig. Het is hier voor mensen de laatste kerst, de laatste Sinterklaas… Dus je probeert er op die manier wel iets extra’s van te maken. Zo vieren we het leven.”

Een tip van Marianne: blijf nieuwsgierig!

We vroegen Marianne of ze nog een tip had over positieve gezondheid, voor collega’s binnen de hospice, maar ook in het bredere werkveld. “Wat versta ik nu onder positieve gezondheid? Een stuk verwondering: wat maakt mensen nu zoals ze zijn? We hebben hier zeven verschillende kamers, zeven verschillende mensen, en dus ook zeven verschillende families, zeven verschillende levenslopen. Wat maakt deze mensen tot wat ze nu zijn?” Vanuit deze oprechte interesse in andere mensen geeft Marianne samen met haar collega’s de zorg in de hospice vorm. “Het is niet alleen maar Jan van kamer 1 of Piet van kamer 2, nee, het zijn mensen met een grote bak aan levenservaring. Wees daar benieuwd naar.”

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen