Muziek begint waar woorden stoppen

Muziek maken of luisteren is niet alleen maar leuk, het is ook nog eens heel goed voor je stelt de Hersenstichting. Muziek zorgt namelijk voor ontspanning en de vermindering van stress. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen, verhalen en emoties los. Ook bij mensen met dementie. Alzheimer Nederland constateert dat het goed mogelijk is om de kwaliteit van leven bij mensen met dementie te verhogen door middel van muziek. In deze blog worden een aantal praktische tips gegeven, gebaseerd op een artikel van Alzheimer Nederland. 

De muziekstijl kiezen

Smaken kunnen natuurlijk verschillen, dus het is van belang om na te gaan welke muziek betekenisvol is of is geweest voor een persoon met dementie. Deze muziek kan voor veiligheid, houvast en herkenning zorgen. Je kunt samen een cd/lp luisteren of muziek opzoeken via Spotify of Youtube. Alzheimer Nederland heeft speciaal voor mensen met dementie afspeellijsten gecreëerd op Spotify, met hits uit de jaren ’30 tot en met ’80. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van Radio Remember. Dat is een online radiostation speciaal opgericht voor mensen met dementie. Bovendien kan, indien nodig, een muziektherapeut ingeschakeld worden.

Het doel bepalen

Muziek beïnvloedt ons op verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat het doel is van de muziek, is het voor ontspanning, afleiding of juist activering? Kies ’s ochtends en ’s avonds voor rustige muziek zodat de dag rustig gestart en afgesloten kan worden. Overdag kunnen rustige en activerende muziek elkaar afwisselen.

Zorgmomenten

Voorkeursmuziek kan agressie of onrust verminderen bij mensen met dementie en kan daarom helpen bij zorgmomenten. Daarnaast kan zachte muziek de nachtrust bevorderen bij mensen met dementie. Een muziekkussen kan hierbij helpen. Een muziekkussen ziet er van buiten net zo uit als een normaal kussen, maar heeft een ingebouwde speaker vanbinnen. De muziek wordt afgestemd op de persoonlijke voorkeur, om zo een optimaal ontspannend gevoel te creëren.

Ga samen muziek maken

Er is niets leuker dan samen muziek maken! Doe dit door samen te zingen en te klappen op de muziek. Luister ook aandachtig naar de spontane zang van de persoon en sluit er op aan. Vraag na of de persoon vroeger een muziek instrument heeft bespeeld en bied deze indien mogelijk aan. Samen muziek maken wekt gevoelens van verbinding op en kan eenzaamheid verminderen.

Blijf observeren

Het is van belang om te observeren of de persoon met dementie de muziek nog wel fijn vindt. Hou in gedachte dat de muziekbehoefte van een persoon per moment kan verschillen. En vergeet niet dat voldoende stilte ook net zo belangrijk is!

 

Lees meer over hoe muziek wordt toegepast binnen ouderenzorgorganisatie Oktober.

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen