Onmisbare basiskennis over mantelzorg

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor chronisch zieken ouderen, ouderen met een beperking of ouderen die tijdelijk hulp nodig hebben. Ouderen kunnen plotseling ziek worden en extra zorg nodig hebben. Familie, kennissen en vrienden helpen dan vaak met het uitvoeren van zorgtaken. Zij hebben een goede band met de persoon die zorg nodig heeft. Deze personen zijn dan elke dag mantelzorger. Mantelzorgers zijn zich vaak niet bewust van dat zij de zorg dragen. Het werk van mantelzorgers is onbetaald. Het uitvoeren van mantelzorg taken is niet verplicht.

Wat zijn taken van een mantelzorger?

Mantelzorgen omvat verschillende taken. Welke taken dat precies zijn, is afhankelijk van de behoefte van ouderen. Het gaat om niet-verpleegkundige taken. Voorbeelden van taken van mantelzorgers zijn:

  • Huishoudelijke zorg (boodschappen doen, de was doen, maaltijden bereiden, opruimen en schoonmaken).
  • Persoonlijke verzorging (wassen, aan- en uitkleden, verplaatsen).
  • Psychosociale ondersteuning (een luisterend oor bieden, regelen van de financiën en ondersteuning op emotioneel vlak).
  • Sociale activiteiten (samen breien, wandelen, uitstapjes en een praatje maken).Vervoer en begeleiding (naar het ziekenhuis, de tandarts of kapper). Het ‘takenpakket’ van een mantelzorger varieert. Sommige mantelzorgers doen alleen wat huishoudelijke taken. Anderen helpen ook bij persoonlijke verzorging en de administratie.

Heeft u behoefte aan ondersteuning van mantelzorgers?

Op de website van het Langer Thuis Kompas vindt u een Kompas. Het Kompas stelt u een aantal vragen. Na het invullen van de vragen krijgt u een advies over welke diensten u kunnen helpen bij het verlenen van mantelzorg.

Deze tips zijn afkomstig uit het boekje ‘Zonder Zorgen Mantelzorgen’. Een boekje met tips, ervaringen en handige informatie voor Mantelzorgers. Lees meer informatie over dit boekje.

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen