Goede voornemens die wèl lukken

Het nieuwe jaar is afgelopen week weer van start gegaan, en net als aftellen, oliebollen en vuurwerk, horen daar ook de jaarlijkse goede voornemens bij voor veel mensen. Ervaring heeft echter geleerd, dat deze voornemens meestal niet lang worden volgehouden. Misschien herkent u het zelf wel: u neemt u voor om elke week een boek te lezen, maar na twee weken is de interesse weg. Voor de rest van het jaar verzamelt de boekenkast stof, en aan het einde van het jaar komt het vervelende besef dat het goede voornemen mislukt is.

Waarom lukt het niet?

Wat goede voornemens lastig maakt, is dat we niet kunnen voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien. Voornemens zijn vaak te smal, en niet alleen maar afhankelijk van uzelf. Als er iets onverwachts gebeurt zoals een vervelende val, kan het voornemen om elke dag een stuk te wandelen al snel onrealistisch worden.

Hoe dan wel?

Toch is er een andere manier om positieve verandering teweeg te brengen. Dat is uiteindelijk wat men wil bereiken met goede voornemens: een positieve levensverandering, hoe groot of klein ook. Amerikaanse auteur Gretchen Rubin, beschrijft dit in haar blog. In plaats van u voornemen om elke week een boek te lezen, kunt u een thema kiezen voor het jaar: “het jaar van lezen”. Wanneer u op een middag wat vrije tijd heeft, kunt u dan een boek erbij pakken, in plaats van de televisie aan te zetten.

Het klinkt misschien wat breed, maar dat is het doel: een thema is geen duidelijk doel dat wel lukt, of niet lukt, maar iets dat je kleine beslissingen kan sturen. Want door veel verschillende kleine beslissingen te maken die goed aansluiten bij uw thema, kan er een positieve trend in uw leven ontstaan. Als u een “jaar van gezondheid” hebt gekozen, maar gedurende het jaar lukt het onverwachts niet meer om nog veel te bewegen, blijft er toch nog genoeg ruimte over voor het thema “gezondheid’’ . U kunt bijvoorbeeld proberen gezonder te gaan eten, of aan de mentale gezondheid te werken. Wat “gezondheid” aan het einde van het jaar voor u betekent, hoeft niet hetzelfde te zijn als wat het aan het begin van het jaar betekende.

Voorbeelden van thema’s zijn energie, sociaal contact, rust, of kunst. Eigenlijk kan alles een thema zijn, zolang u het breed houdt en zich bewust blijft van het thema. De verbetering volgt dan vanzelf. En wie weet lukt het dan wel om aan het eind van het jaar terug te blikken zonder die vervelende realisatie, maar met een voldaan gevoel!

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen