De klok verzetten: welke impact heeft het op ouderen?

Het houdt heel Nederland toch bezig: het tweemaal per jaar verzetten van de klok. Een uurtje vooruit of achteruit. Wist u dat dit ene uurtje best wel wat impact kan hebben op ouderen en de zorg voor intramurale zorgvragers?

Ouderen kunnen namelijk:

  • Wat onrustiger of verward worden.
  • Spanning ervaren. Ze zijn bang dat ze het gaan vergeten, ze weten niet meer hoe ze een klok of horloge moeten verzetten.

Wat kunt u als mantelzorger of zorgprofessional hierin betekenen?

  • Bespreek gedurende de dag, bijvoorbeeld tijdens het voorlezen van de krant, dat de klok wordt verzet.
  • Bespreek de dag er na dat de klok is verzet en controleer de horloges.
  • Gebruik een speciale klok waarop duidelijk de tijd, jaar, dag, datum en maand staat aangegeven.

Gevolgen in zorgverlening door verstoring van het bioritme

Voor personen die in een gevorderd stadia van dementie zitten kan een uitleg alleen maar verwarrend en onduidelijk zijn. Het begrip is niet meer aanwezig en de woorden en betekenis ervan komen niet binnen bij deze personen.

Hier speelt een verstoring van het bioritme. Wat als gevolg kan hebben dat deze personen de eerste weken nog op hetzelfde tijdstip uit bed komen als voor het verzetten van de klok. Zij zijn er namelijk niet bewust van dat de klok verzet is.
Dat vraagt om aanpassing van het zorgmoment. Wanner de klok een uur terug wordt gezet dan kunnen zij dus een uur ‘ later’ wakker zijn. Hierdoor verschuift vaak het ADL (Alle Dagelijkse Handelingen)-moment naar voren of achteren. Wat voor zorgprofessionals vaak betekent dat hun diensten ook een andere invulling krijgen. Zo kan het zijn dat het ADL-moment de eerste weken binnen de nachtdienst valt.

Door het bieden een vaste dag-structuur kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers het bioritme van ouderen aanpassen naar de nieuwe tijd. Dus bijvoorbeeld door op vaste tijdstippen te eten en koffie te drinken. Houd in uw achterhoofd dat dit tijd vraagt en ouderen enkele weken de tijd nodig hebben.

Goed om te weten

De inhoud van dit artikel is opgehaald bij zorgprofessionals die werkzaam zijn met ouderen en met personen in een gevorderd stadia van dementie. Wij willen u er op attenderen dat elke situatie en persoon anders is en ander gedrag kan vertonen. Voor vragen of advies over dit onderwerp in uw situatie adviseren we u om contact op te nemen met uw contactpersoon van uw zorgorganisatie.

 

 

 

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen