Het viel diverse collega’s op dat de man in kwestie regelmatig niet thuis was als zij voor zijn deur stonden om de zorg te verlenen. We wisten als team wel dat hij niet kon onthouden op welk tijdstip de thuiszorg zou komen. Hij wist vaak überhaupt niet dat er thuiszorg zou komen. De dementie was al zover ontwikkeld dat hij dit vergat. Hij vergat daarnaast dat zijn kinderen hem elke dag belden en regelmatig op bezoek kwamen. Hierdoor voelde hij zich eenzaam. Het was een trieste situatie, voor de kinderen, voor ons als zorgprofessionals, maar vooral voor hem.

Het was voor ons niet duidelijk waar de man was, wanneer hij de deur niet opende. We hadden het vermoeden dat hij door de buurt dwaalde, maar we konden dit vermoeden niet goed onderbouwen. Van verschillende buren kreeg ik signalen dat hij inderdaad regelmatig langsliep, zonder echt een duidelijk doel voor ogen. Het dwalen paste bij zijn ziektebeeld. Echter, wilde ik graag in kaart brengen of het ook wel echt dwalen betrof. Mogelijk ging hij wel degelijk met een doel op pad: gewoon om een wandeling te maken en wat aanspraak te hebben. Zo kon hij misschien ook wel zijn eenzaamheid aanpakken. Het moet een bijzonder gezicht zijn: een oude man die iets voorovergebogen loopt, leunend op zijn wandelstok en met een pet op…

Voor de kinderen van de man en voor mij was het vrij onduidelijk welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn als iemand nog thuis woont op dit vlak. Natuurlijk had ik wel gehoord van dwaaldetectie in een verpleeghuis of ziekenhuis, maar zou dit ook bestaan in de thuiszorg?

Via het Langer Thuis Kompas zocht ik informatie over hulpmiddelen die aansloten bij de man. Al gauw kwam ik een GPS-tracker tegen, waarmee we het ‘dwalen’ in beeld konden krijgen. Ik adviseerde familie om een tracker aan te schaffen en deze aan de sleutelbos van de man te bevestigen, zodat de kinderen online konden meekijken met de locaties van de man. Daarnaast vond ik informatie over de mogelijkheden tot sociale ondersteuning binnen de gemeente. Handig, want ik had hier eerder nog niet veel over gehoord of gelezen, zeker niet binnen de gemeente waar ik werkzaam ben.

De kinderen kochten de GPS-tracker waardoor bleek dat de man twee keer per dag een rondje wandelde. Hij wandelde naar een voetbalveldje, om daar wat aanspraak te hebben. Daarnaast wandelde hij door het bos, want hij hield van de natuur. Iedere keer kwam hij keurig weer thuis. Zonder grote omweg of verdwaald te raken. Het was zijn vaste patroon. Door de inzet van de tracker, snapte ik als wijkverpleegkundige beter de zorgvraag van de man: hij wilde meer sociale contacten! Via de gemeente vroeg ik een professioneel maatje aan voor de man. Met het maatje kon hij boodschappen doen, een rondje wandelen of thuis zijn verhaal vertellen. Het had effect. De man gaf minder vaak aan dat hij eenzaam was en voelde zich geholpen door de thuiszorg. Voor mij was het een mooi leermoment. In de thuiszorg zetten we wel vaker een technologisch hulpmiddel in, maar vaak zie ik door de bomen het bos niet meer. Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen online beschikbaar, maar je vindt niet makkelijk wat je zoekt.

De GPS-tracker had een nog veel groter voordeel. Als iemand dwaalt en daarbij verdwaald, kan diegene vaak niet (lang) meer thuis blijven wonen. Wanneer dat zou zijn gebleken uit het patroon dat de tracker had vastgelegd, had ik een plaats in het verpleeghuis aangevraagd voor de man. Nu bleek dit niet nodig te zijn en kan de man dus nog langer thuis blijven wonen. In zijn eigen, vertrouwde omgeving. Dichtbij het bos en het voetbalveldje, waar hij met zijn maatje nog regelmatig langs wandelt.

© Jelle Reijngoudt

Jelle Reijngoudt is wijkverpleegkundige bij Oktober | voorheen RSZK ZorgProfessionals en schrijft wekelijks een verhaal over zijn werk op zijn site: www.jellereijngoudt.com. Daarnaast verschijnt er maandelijks een column van hem in weekblad de Kempenaer.