Actief luisteren naar ouderen? Oefening baart kunst.

Goed en actief luisteren klinkt als de normaalste zaak van de wereld. Het wordt toch vaak onderschat. Zeker actief luisteren. Actief luisteren heeft een positieve invloed op de relatie met de ander, de kwaliteit van het gesprek, de ander te begrijpen en helpt misverstanden te voorkomen. Ook voor mantelzorgers is actief luisteren naar ouderen belangrijk. Om een goed gesprek te hebben, de ander beter te begrijpen en misverstanden te voorkomen, zorgt u ervoor dat u actief luistert.

Actief luisteren vraagt om inleving, concentratie en doorzettingsvermogen. De meeste personen luisteren om te reageren, maar er ontstaat pas echt goed contact wanneer u luistert om de ander te begrijpen. Soms heeft dat wat oefening nodig.

Bent u er klaar voor?  We geven u 8 tips om beter actief te luisteren:

  1. Zet uw telefoon uit

De ander vertelt een verhaal, en dan piep-piep. U krijgt een berichtje binnen? Wat doet u? Kijkt u of zet u uw telefoon uit? Richt u zich volledig op de ander en zet uw telefoon uit.

  1. Herhaal de boodschap uw hoofd

Door de boodschap te herhalen, laat u de boodschap goed binnenkomen. Het is voor u een moment om na te denken of u de ander begrijpt.

  1. Check uw lichaamshouding

We willen niet in de clichés vallen hoor, maar 90% van de communicatie is gebaseerd op onze lichaamshouding -en taal. Bij actief luisteren is het extra belangrijk om goed oogcontact te maken. Ook is het belangrijk om te focussen op de lichaamstaal van de ander. Hoe reageert de persoon naar wie u luistert? Observeer dit goed.

  1. Laat zien dat u luistert

Onderbreek de ander niet. Laat merken dat u de ander begrijpt. Knik zo nu en dan om te laten zien dat u luistert. Laat merken dat u de ander begrijpt. Doe dit door op passende momenten ‘ja’ te zeggen.

  1. Wees open-minded

Zeg eens eerlijk? Staat u open voor wat de andere persoon u vertelt? Bij actief luisteren is het belangrijk dat u niet een tegenwoord geeft. Uw mening of oordeel kan best even wachten. Onderbreek en overrule de ander niet met tegenargumenten of met uw eigen verhaal. Vindt u dit lastig? Tel op zo’n moment tot 10. 1,2,3…10.

  1. Toon emoties

Verplaats u in het verhaal van de ander. Leef mee en laat uw emoties zien.

  1. Geef feedback

Wat doet de boodschap van de ander met u? Roept het verwarring op of raakt het uw emoties? Zeg of vraag het. Vragen stellen helpt u om meer te weten te komen. Het geeft bij de ander het gevoel dat u echt actief luistert. Zorg ervoor dat u sympathiek overkomt en heb respect voor de ander.

  1. Behandel de ander gelijkwaardig

Tot slot is het goed om te onthouden dat u de ander behandeld, zoals u zelf ook behandeld wil worden. Het is belangrijk dat u tijdens het luisteren en reageren zorgt voor een rustige en ontspannen sfeer.

Bonustip: Download de praatplaat van Zorg voor beter.

 

Bron: Zorgvoorbeter.nl

Foto: Freepik.com

 

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen