6 digitale hulpmiddelen bij zorg voor ouderen

De digitalisering van de ouderenzorg gaat steeds sneller. Door nieuwe technologieën is er meer mogelijk om mensen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het ouder worden. Met de inzet van technologie kan het verzorgend of verplegend personeel en mantelzorgers 20% tijdswinst behalen. Er zijn tal van digitale hulpmiddelen op de markt. Onderstaand 6 voorbeelden van digitale hulpmiddelen die handig zijn bij de zorg voor ouderen:

 1. Cliëntportal

  Een voordeel van de digitalisering zijn de cliëntportalen. Binnen een cliëntportaal hebben ouderen en hun partner of andere familieleden direct inzicht in het zorgdossier. In een cliëntportaal kunnen zij alle rapportages van verschillende betrokken zorgorganisaties lezen en berichten sturen naar het zorgpersoneel. Dankzij het cliëntportaal kunt u ook op de hoogte blijven van de situatie zonder dat u zelf moet informeren bij het verpleegkundig personeel. Er is alleen sprake van een cliëntportaal als er zorg van buitenaf is. De zorgorganisatie en de mantelzorger kunnen het cliëntenportaal inzien. Een cliëntportaal wordt ingezet bij zowel thuiszorg, dagbesteding als zorg waarbij de oudere in een verpleeghuis zit.

 2. Seniorentablet

  Een mooie oplossing in de digitale wereld is de speciale seniorentablet. De tablet is niet te complex voor personen met weinig digitale vaardigheden. De tablet maakt het voor u als mantelzorger makkelijker om contact te hebben met uw naaste, waardoor u niet langs hoeft te komen. De seniorentablet is speciaal ontwikkeld voor de ouderen die nog thuis wonen.

 3. Beeldbellen

  Onder beeldbellen verstaan we bellen met camera, zoals Skype of FaceTime. U kunt elkaar hierbij zien en horen. Dat is handig als u bijvoorbeeld moet laten zien hoe je een schroefje in de deur draait. Dit is een kleine moeite, waardoor u zelf niet de deur uit hoeft. Dit kan tijd besparen. Beeldbellen kan gebruikt worden door zowel ouderen die nog zelfstandig thuis wonen, als ouderen die in een verzorgingshuis zitten en contacten willen houden.

 4. Valsensor

  Steeds meer ICT-toepassingen maken het mogelijk om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Hiermee kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Een voorbeeld hiervan is de valsensor. Dat is een draagsysteem dat automatisch een alarm stuurt naar een centrale alarmunit met 24/7 respons wanneer de drager valt. Op het systeem zit een SOS-knop waarbij de drager zelf om hulp kan vragen wanneer nodig. Het systeem geeft ook een waarschuwing richting de centrale wanneer het een bepaalde tijd geen beweging heeft geregistreerd. Tevens kan deze ICT-toepassing u als mantelzorger ontlasten, doordat u niet continu langs hoeft te gaan om te kijken of alles wel goed gaat met uw naaste.

  5. GPS-tracking

  Een GPS-tracker is een volgsysteem voor thuiswonende ouderen. Degene die de GPS-tracker bij zich draagt, maakt constant verbinding met bepaalde GPS-satellieten. Als mantelzorger kunt u ervoor kiezen om een GPS-tracker aan uw naaste te geven. Op deze manier kunt u makkelijk nagaan waar uw naaste zich bevindt.

  6. Automatische medicijndispenser

  Hoe werkt een elektronische medicijndispenser? Wanneer een oudere een dosis moet innemen, zorgt de dispenser automatisch voor een herinnering en waarborgt het systeem dat het juiste middel op het juiste tijdstip wordt ingenomen. De medicatie is verpakt in afzonderlijke zakjes (een medicatierol of baxterrol) die in de dispenser worden geplaatst. Wanneer het tijd is voor de medicatie wordt het juiste zakje geopend. De dispenser houdt tevens het medicijngebruik bij en waarschuwt, via een online koppeling, verplegend personeel of de mantelzorger als de medicatie niet wordt ingenomen. Dit is een handige tool voor thuiswonende ouderen die zelf hun medicatie innemen.

Advies in digitale hulpmiddelen bij situatie zorg voor ouderen

Wilt u weten welke digitale hulpmiddelen passen bij uw situatie?  Op de website van het Langer Thuis Kompas vindt u een Kompas. Het Kompas stelt u een aantal vragen. Na het invullen van de vragen krijgt u een persoonlijk advies van digitale hulpmiddelen.

Deze tips zijn afkomstig uit het boekje ‘Zonder Zorgen Mantelzorgen’. Een boekje met tips, ervaringen en handige informatie voor Mantelzorgers. Lees meer informatie over dit boekje.

 

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen