4 tips voor mantelzorgers om mobiliteit van ouderen te vergroten

Fit, veilig en mobiel. Ouderen willen niets liever dan zo lang mogelijk genieten van activiteiten en sociale relaties. Fysieke en lichamelijk klachten hebben effect op de mobiliteit van ouderen. Als mantelzorger kunt u de mobiliteit van ouderen vergroten. Denk aan: 

 1. Bevorder sociale contacten

  Stimuleer sociale contacten met buurtbewoners en mede-ouderen. Bezoek eens activiteiten in de eigen omgeving. Buurthuizen en verzorgingstehuizen zijn vaak actief met het organiseren van activiteiten. Of informeer bij de zorgorganisatie naar een vrijwilliger.

 2. Beweeg voldoende 

  Schijnt de zon buiten? Wandel samen een stukje. Kies een bankje uit en geniet van de omgeving. Zwembaden bieden speciale zwemuren voor 65-plussers aan waar zij samen met leeftijdsgenoten ongestoord baantjes kunnen trekken.

 3. Gebruik gezonde voeding 

  Ouderen hebben over het algemeen weinig of minder eetlust. Dit komt doordat ze lichamelijk minder actief zijn dan vroeger en hun stofwisseling langzamer is geworden. En net als ieder mens hebben ouderen een volwaardig voedingspatroon nodig om gezond en actief te blijven. Als uw naaste zelf niet langer in staat is om te koken, kan een maaltijdservice uitkomst bieden.

 4. Houd rekening met het verband psychische en lichamelijke klachten

  Psychische en lichamelijke klachten hangen nauw met elkaar samen. Veel piekeren over hartproblemen kan bijvoorbeeld angst tot gevolg hebben. Het kan ook andersom gebeuren, dus lichamelijke problemen krijgen door psychische klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn hebben of misselijk zijn door nervositeit of een hoge bloeddruk door stress. Als ouderen (veel) medicijnen slikken kunnen lichamelijke klachten ook een bijwerking daarvan zijn. Er zijn lichamelijke ziektes waarbij je ook psychische klachten kunt krijgen. Denk daarbij aan een Raadpleeg altijd de zorgverlener.

Advies in hulpmiddelen en diensten voor mantelzorgers

Wilt u weten welke mobiele diensten en hulpmiddelen passen bij uw situatie?  Op de website van het Langer Thuis Kompas vindt u een Kompas. Het Kompas stelt u een aantal vragen. Na het invullen van de vragen krijgt u een persoonlijk advies van hulpmiddelen en diensten.

Deze tips zijn afkomstig uit het boekje ‘Zonder Zorgen Mantelzorgen’. Een boekje met tips, ervaringen en handige informatie voor Mantelzorgers. Lees meer informatie over dit boekje.

Delen op Social Media!

Gerelateerde artikelen